کاربردهای یونیت هیتر برای گرمایش فضاهای بسیار بزرگ مانند سوله ها می باشد. این دستگاه ها به ندرت برای سرمایش استفاده می شوند.
سیستم های گرمایشی و سرمایشی زیادی وجود دارند که هر کدام عملکرد خاصی را دارا می باشند و معایب و مزایایی دارند. این سیستم های گرمایشی و سرمایشی برای مکان های سرپوشیده مختلفی مانند ساختمان های مسکونی ، کارخانه ها ، انبارها ، کارگاه ها و … به کار می روند.
یونیت هیتر سیستم گرمایشی سرمایشی می باشد که برای تولید هوای گرم یا هوای سرد در محیط های گوناگون به کار می رود. تولید گرمای هیتر به کمک منابع گرمایشی مانند موتورخانه ، پکیج و بویلر و … می باشد.
از دیگر کاربردهای یونیت هیتر می توان به توانایی سرمایشی آن اشاره نمود. خنک کنندگی هیتر به کمک منابع سرمایشی مانند چیلر یا مینی چیلر انجام می شود. البته قابلیت سرمایشی و گرمایشی یونیت هیتر ، بستگی به نوع دستگاه دارد.
یونیت هیتر در مدل های سقفی ، دیواری ، زمینی طراحی و تولید می شوند که هر کدام از آنها با توجه به نوع مکان مورد استفاده ، شرایط محل نصب و شرایط موجود می توانند استفاده شوند.
قبل از بررسی کاربردهای یونیت هیتر ، بهتر است با ساختمان دستگاه و عملکرد آن آشنا شویم. ساختمان یونیت هیتر بدین شکل می باشد که داخل یک محفظه یک سری کویل به همراه یک سری لوله قرار گرفته اند. فن داخل محفظه سبب انتقال هوای گرم داخل لوله های کویل به درچه های خروجی می شود. طراحی لوله های کویل از نوع پره دار می باشد که موجب افزایش سطح تماس با سیال می شود. به همین علت می باشد که حجم بیشتری از هوای گرم را به محیط انتقال می دهد. فن به کار رفته در دستگاه از مدل سانتریفیوژ یا ملخی می باشد. مدل کویل و لوله ها با توجه به ساختمان محفظه متفاوت می باشد.
عملکرد یونیت هیتر بدین صورت است که آب گرم و یا بخار آب گرم از منابع گرمایشی توسط لوله ها به کویل های یونیت هیتر فرستاده می شود. فن موجود در یونیت هیتر با گردش خود و دمیدن روی کویل ها ، باد گرم تولید می کند و این باد گرم را به دریچه های قسمت خروجی ارسال می کند. اگر دستگاه یونیت هیتر به منظور سرمایش هم طراحی شده باشد باید آب سرد لازم برای آن ، توسط چیلر یا مینی چیلر تأمین شود.
یونیت هیتر با توجه به اینکه قدرت تولید حجم بالایی از هوای سرد یا هوای گرم را دارد ، بیشتر در صنایع و مراکز تجاری کاربرد دارد. از یونیت هیتر در سالن های بزرگ همایشات ، سالن های بزرگ ورزشی ، فروشگاه های زنجیره ای ، مراکز پرورش گل و گیاه ، سالن های پرورش قارچ و برخی کارخانه های صنعتی و … استفاده می کنند. برای تمامی مکان هایی با متراژ بالا ، این دستگاه می تواند مورد استفاده قرار بگیرد.
با توجه به کاربردهای یونیت هیتر ، این دستگاه را در انواع مختلفی تولید می کنند. مکانیزم تمامی این دستگاه ها مشابه می باشد و تنها ابعاد و ظرفیت های آنها متفاوت می باشد.
این دستگاه مزایای زیادی دارد که مهمترین آنها توانایی گرم کنندگی یا خنک کنندگی برای محیط های بسیار بزرگ می باشد. سایر مزایای این دستگاه عدم اشغال فضا ، نصب آسان ، گرم کنندگی سریع ، گرمای یکنواخت و یکپارچه ، امکان نصب در وضعیت افقی و عمودی و عدم نیاز به کانال کشی و … است.
اما این دستگاه معایبی نیز دارد که می توان به عدم توانایی در تنظیم رطوبت محیط و عدم تهویه ی هوای محیط به علت نداشتن فیلتر در دریچه های خروجی اشاره کرد.
با توجه به کاربردهای یونیت هیتر و مزایا و معایبی که توضیح داده شد ، برای انتخاب و خرید این دستگاه تصمیم گیری کنید.
نصب این دستگاه کاملاً تخصصی می باشد و باید توسط سرویس کاران و کارشناسان انجام شود. دستگاه یونیت هیتر باید به صورت دوره ای سرویس شود تا از خرابی دستگاه پیشگیری شود. سرویس مرتب دستگاه علاوه بر جلوگیری از خرابی دستگاه ، سبب افزایش کیفیت گرم کنندگی یا خنک کنندگی دستگاه می شود.
برای تعمیر یونیت هیتر ، دستگاه به طور کامل توسط تعمیرکاران و کارشناسان مورد بررسی قرار می گیرد. ممکن است خرابی یونیت و عدم عملکرد مناسب آن به علت خرابی منبع سرمایشی و گرمایشی آب دستگاه باشد و نیاز به تعمیر پکیج یا تعمیر مینی چیلر و … باشد.