آنچه در این مقاله میخوانید شامل معرفی کامل قطعات آبی پکیج از لحظه ورود به دستگاه تا روشن شدن و پایان کار میباشد .
قبل از توضیحات راجع به انواع مبدل و نحوه ی کار آنها نیاز به یک توضیح می باشد.
فین مبدل چیست؟ اگر مقاله های موجود در سایت را مطالعه کرده باشید متوجه خواهید شد که فین در سیستم های برودتی و به طور کلی صنعت کاربرد فراوان دارد. وظیفه ی فین مبدل در دستگاه پکیج دیواری افزایش سطح تماس شعله برای تبادل بهتر حرارت (دما) می باشد.
نکته : جنس آلیاژ فین مبدل از فلز مس می باشد.
مبدل حرارتی دو تقسیم بندی کلی دارد :
که مبدل اصلی خود در دو مدل است :
مبدل حرارتی اصلی تک منظوره :
وظیفه ی این قطعه گرم نمودن آب مدار بسته (رادیاتور) می باشد. این مبدل دارای دو ورودی و خروجی با سایز 4/3 یا همان 5/2 می باشد.
توجه داشته باشید در بعضی ساختمان ها لوله هایی با سایزهای1 اینچ و یا بالاتر در طراحی و اجرا برای مدار گرمایش درنظر گرفته می شود. ما برای این موضوع محدودیتی تعریف نمی کنیم اما در استاندارد دستگاه پکیج دیواری حداقل (کمترین حالت) سایز لوله ی مدار گرمایش (مدار بسته) 5/2 یا ۴/3 می باشد.
وظیفه ی این قطعه این است که علاوه بر گرم نمودن آب مدار بسته (مدارگرمایش)، آب مدار بهداشتی و مصرفی را نیز گرم می کند.
نکته : در مبدل حرارتی دو منظوره 4 اتصال داریم که دو عدد آن با سایز 2/1 برای مدار مصرفی می باشند و دو عدد آن با سایز 5/2 یا 4/3 برای مدار گرمایش می باشند. در واقع 4 ورودی و خروجی داریم.
نکته : اسامی دیگری در بازار برای مبدل اصلی وجود دارد :
مبدل ثانویه :
وظیفه ی مبدل ثانویه گرم نمودن آب مصرفی (بهداشتی) در زمانیکه کاربر درخواست آبگرم را دارد. جنس مبدل ثانویه از استیل می باشد. اسامی مبدل ثانویه :
به این علت اینگونه نام گذاری شده که دارای صفحات جدا از هم در دو مدار می باشد. در واقع آب مبدل اصلی در یک قسمت (تعدای صفحه) و آب مصرفی (بهداشتی) در سمت دیگر باقی صفحات عبور می کند.
نکته : در مبدل صفحه ای تعداد صفحات بستگی به ظرفیت و قدرت پکیج دارد. (در طراحی درنظر گرفته شده است) و همچنین به مقدار آبگرمی که می تواند تولید کند.
به این علت که با استفاده از آب داغ مدار گرمایش (داخل پکیج) آب مصرفی گرم می شود، نام دیگر مبدل ثانویه مبدل آب به آب می باشد. البته فراموش نشود این تبادل گرمایی دو آب به صورت تماس غیرمستقیم می باشد.
نکته بسیار مهم : در دستگاه هایی که مبدل اصلی دو منظوره مورد استفاده قرار می گیرد دیگری نیازی به مبدل ثانویه در طراحی دستگاه نیست. خاطرنشان می شود امروزه استفاده از مبدل های اصلی دو منظوره در طراحی دستگاه پکیج دیواری منسوخ شده است.
گردش آب داخل مدار گرمایش (رادیاتور، حوله خشک کن حمام و یا کویل آبگرم داکت اسپیلت) و همچنین جبران افت فشار مدار در دستگاه پکیج به عهده ی پمپ می باشد. در ضمن در دستگاه هایی که دارای مبدل ثانویه می باشند در هنگام استفاده از آبگرم مصرفی (بهداشتی) در بخش مربوط به مدار گرمایش مبدل ثانویه چرخش آب حتما توسط پمپ صورت می گیرد.
نکته : جالب است بدانید پمپ پکیج دیواری با آبگرم برگشتی از مدار گرمایش خنک و روانکاری می شود. از این روست که فناوری تولید آن در انحصار چند کشور محدود می باشد. حال به تعاریف اطلاعات پمپ می پردازیم :
اجزای تشکیل دهندی پمپ : یک پمپ سیرکولاتور دستگاه پکیج دیواری شامل 8 قسمت زیر می باشد.
نکته : با وجود اینکه بردهای الکترونیکی مانند برد پکیج برق AC را به DC تبدیل می کنند و بسیاری از ارتباطات خود مانند ارتباط با سنسورها را با برق DC برقرار می کنند و همچنین بعضی از قطعات با برق DC کار میکنند اما پمپ پکیج قطعه ای می باشد که با برق 220 ولت AC یا همان برق متناوب (برق شهری) کار می کند، در واقع برد فرمان استارت پمپ را از طریق یک رله اجرا می کند. این قانون در مورد تمامی پکیج ها صادق است.
نکته : در بعضی پکیج ها از پمپ با مدل معروف دانفوس استفاده شده است اگر عدد مثلاً
15-50 را دیدید این عدد 50 حد پمپ می باشد که که می تواند جای آن اعداد 60یا 70 یا 80 نیز باشد.
در زمان نصب و راه اندازی و یا هر زمانی که فشار آب مدار بسته (مدارگرمایش) کم باشد (مثلاً به علت نشتی در رادیاتور یا کویل آبگرم یا آبریزش از دستگاه) با بازنمودن این شیر مدار بسته (گرمایش) را آبگیری می نماییم. رنگ دسته ی این شیر معمولا به دو رنگ است :
نکته : محل قرار گرفتن این شیر معمولاً در بین مسیر ورودی آب سرد دستگاه (آب ورودی قبل از دستگاه تا دستگاه) و مدار بسته (گرمایش) می باشد. به طور معمول هم با قسمت برگشت مدار گرمایش ارتباط دارد.
ترمومانومتر فشار و دماسنج می باشد. وظیفه ی ترمومانومتر اندازه گیری دما و فشار مدار بسته (گرمایش) می باشد.
قطعه ای ساده اما بسیار کاربردی و پراهمیت. وظیفه ی شیراطمینان این می باشد که به هر دلیلی فشار مدار بسته (گرمایش) بیش از اندازه ی تعیین شده گردد این قطعه عمل نموده و با تخلیه ی مقداری از آب مدار بسته (گرمایش) فشار را کم کرده و از آسیب رسیدن به قطعات پکیج جلوگیری می کند. البته شایان به ذکر است از رسیدن آسیب به قطعات مدار بسته (مدار گرمایش) جلوگیری می کند نه مدار مصرفی (بهداشتی) . فشار عملکرد شیراطمینان در دستگاه پکیج دیواری 3 بار می باشد. محل نصب این قطعه معمولا در مسیر برگشت گرمایش قبل از پمپ سیرکولاتور می باشد.
وظیفه ی متعادل کردن فشار مدار بسته (مدار گرمایش) که بر اثر تغییرات دمای آب مدار بسته (گرمایش) به وجود می آید به عهده ی منبع انبساط می باشد. محل نصب منبع انبساط در مسیر برگشت گرمایش قبل از پمپ می باشد. منبع انبساط استفاده شده در طراحی پکیج دیواری از نوع منبع انبساط بسته می باشد.
نکته : شلنگ منبع انبساط جزء اجزاء تشکیل دهنده ی منبع انبساط نمی باشد و فقط رابط بین مدار بسته (گرمایش) و منبع انبساط می باشد.
وظیفه ی این قطعه تخلیه ی هوای مدار گرمایش به صورت اتوماتیک می باشد. محل نصب ایرونت در مسیر برگشت گرمایش قبل از پمپ می باشد. نکته ی مهم در مورد ایرونت این است که درپوش روی خروجی ایرونت همیشه باید شل باشد و حتما در هنگام نصب این مورد توسط تکنسین باید چک گردد.
ایرونت شامل چهار بخش زیر می باشد :
به هر دلیلی در مدار گرمایش آب نتواند گردش کند این شیر عمل می نماید و آب را در مدار کوتاه در داخل دستگاه در مسیر رفت بعداز مبدل اصلی و مسیر برگشت قبل از پمپ به جریان می اندازد.