در این مقاله به توضیح صفر تا صد قطعات پکیج، عیوبی که در هر قطعه می تواند بوجود بیاید و همچنین عیب یابی قطعات پکیج دیواری می پردازیم. از نظر علمی و تخصصی این مقاله در سطحی می باشد که با مطالعه ی آن اطلاعات جامعی راجع به پکیج و تعمیرات آن بدست می آورید. در ضمن در این مقاله استانداردهای روز جهانی و سازمان فنی حرفه ای ایران در سطح بالایی رعایت شده است.
گروه صنعتی ایمن فن سینا افتخار دارد قطره ای کوچک از دریای علم تاسیسات می باشد و این قبیل مقالات را به جهت ارتقاء سواد تاسیساتی تکنسین های عزیز در سایت قرار داده است. قبل از توضیح دادن راجع به قطعات پکیج ،نحوه ی عیب یابی و تعمیر اندکی راجع به تاریخچه ی بوجود آمدن این دستگاه در ایران بپردازیم.
سردمداران و پیشتازان عرصه ی لوازم گازسوز در ایران شرکت های بوتان و ایران رادیاتور می باشند. شرکت بوتان در سال 1333 با همراهی مهندس خلیلی واحد کوچکی برای تولید نسل اول لوازم گازسوز احداث کرد .
در سال 1380 اولین نسل از پکیج های دیواری توسط این شرکت ساخته شد. پس از آن شرکت ایران رادیاتور در سال 1358 با عرضه ی رادیاتورهای آلومینیومی به عرصه ی صنعت گاز سوز وارد شد. در سال 1383 یعنی سه سال پس از شرکت بوتان اولین نسل از پکیج های دیواری خود را که البته با نقائص بسیار همراه بود ارائه داد. ویژگی رقابتی این دستگاه در آن زمان پمپ آن بود که دریافت آن از کشور ایتالیا و طبق قرارداد شرکت ایران رادیاتور و شرکت ایتالیایی wilo بود.
جالب است بدانید شرکت گلدیران نیز در سال 1380 با استفاده از قطعات اروپایی با طراحی و تکنولوژی روز کشور انگستان دو مدل Pioneer و Prestige را ارائه داد.
مدل های پکیج دیگری نیز در همین سال ها وارد ایران شدند که نیازی به معرفی تک تک آنها نمی باشد. امروزه دستگاه پکیج دیواری نظر بسیاری از انبوه سازان و ساختمان سازهای کوچک و بزرگ را به خود جلب کرده است.
در زیر اسامی تک تک قطعات پکیج نامبرده شده است که در ادامه ی مقاله به توضیح کامل آن می پردازیم.
مبدل حرارتی | پمپ سیرکولاتور | شیر پرکن | ترمومانومتر |
شیر اطمینان | پرشر سوئیچ آب | منبع انبساط | مجموعه ی شیرگاز و مشعل |
سیت 820 (Sit 820) | سیت 840 (Sit 840) | سیت 845 (Sit 845) | مجموعه ی مشعل |
الکترود جرقه زن | ترانس جرقه زن | الکترود حسگر شعله (میله یون) | محفظه ی احتراق |
عایق حرارتی | خروج محصولات احتراق | پرشر دود یا پرشر هوا | ونتوری یا شیپوره |
شیر سه طرفه یا شیر برقی | فلوسوئیچ | فلومتر | ترموستات حد |
فلورگلاتور | ایرونت یا اتوونت | شیر بای پس | NTC |
قبل از آنکه به آموزش نحوه برطرف کردن ایراد و مشکل قطعات پکیج دیواری برسیم، لازم است تا توضیح دهیم که پکیجهای دیواری بهطورکلی، نسبت به سیستمهای گرمایشی مورد استفاده در گذشته، دارای ایمنی و طول عمر بالاتری هستند.
همچنین در عین حال، حساسیت بالاتری نیز نسبت به سایر سیستمهای گرمایشی دارند و ممکن است زودتر دچار مشکل شوند. به همین دلیل، سعی شده است تا آموزش تعمیر پکیج دیواری را به طور کامل برای شما بیان کنیم. توصیه میشود اگر قصد یادگیری این مبحث را دارید به ادامه مطالب توجه ویژه فرمایید.
اول از همه، لازم است تا بگوییم، اگر قصد آموزش عملی تعمیر پکیج دیواری را دارید، در ابتدا باید به دنبال مشکلاتی که در پکیج ایجاد میشود، باشید. در ادامه سعی شده است تا مشکلاتی که معمولاً بهصورت رایج در پکیجهای دیواری به وجود میآیند را بیان کنیم و سپس به آموزش تعمیر آنها بپردازیم. اگر هنوز به خوبی نمی دانید پکیج گرمایشی چیست میتوانید به مقاله مربوطه مراجعه نمایید.
بنابراین میتوان گفت مشکلات رایج پکیجهای گرمایشی شامل موارد زیر است:
اگر پس از خرید پکیج دیواری، احساس کردید که پس از باز کردن شیر آب گرم، آب دیر گرم میشود و این مسئله برای شما مشکل ساز است، باید توجه کنید که چه نوع پکیجی را انتخاب کردهاید. زیرا اگر پکیجی که شما آن را خریداری کرده باشید، مجهز به مخزن ذخیره آب یا پمپ گردش آب نباشد، آب گرم مصرفی، کمی دیرتر گرم میشود.
زیرا آب باید از لولهها در ابتدا به بیرون منتقل شود تا شعله پکیج بتواند آن را گرم کند. بهصورت کلی، این یک مشکل به حساب نمیآید و نیازی نیست که با تکنسین برای حل آن تماس بگیرید.
یکی از مشکلاتی که معمولاً برای پکیجهای دیواری به وجود میآید، گرم نشدن شوفاژها در زمستان است. چند عامل وجود دارد که در نهایت موجب خواهد شد تا شوفاژهای شما در زمستان گرم نشوند. یکی از رایجترین دلایل آن، رسوب املاح در لولههای ورودی به پکیج است. اگر قصد آموزش رایگان تعمیر پکیج دیواری را دارید، حتماً این نکات را مورد توجه قرار دهید.
اگر در شهری مانند قم یا سمنان زندگی میکنید و املاح آب مصرفی شما بالا است، حتماً باید توجه کنید که بهصورت سالانه نیاز به سرویس پکیج دیواری خود دارید و اگر این کار را بهصورت منظم انجام نمیدهید، باید منتظر به وجود آمدن چنین مشکلی در پکیج دیواری خود باشید.
همچنین اگر شیر سوئیچ پکیج گرمایشی دچار مشکل شده باشد، آب گرم به شوفاژها نخواهد رسید. این قطعه در واقع وظیفه انتقال آب گرم تولید شده از پکیج به شوفاژها را برعهده دارد. معمولاً شیر سوئیچ قابل تعمیر است و شما میتوانید با آموزش تعمیر پکیج دیواری، این قطعه را بدون نیاز به تعویض، تعمیر کنید.
پس از توضیح کامل قطعات پکیج نوبت به این می رسد که ایرادات هر قطعه را به طور کامل توضیح دهیم.
در آخر توضیح منطق تعمیرات پکیچ از لحظه ی وصل آب و برق و گاز و همچنین منطق عملکرد دستگاه در مدار گرمایش
قبل از توضیحات راجع به انواع مبدل و نحوه ی کار آنها نیاز به یک توضیح می باشد.
فین مبدل چیست؟ اگر مقاله های موجود در سایت را مطالعه کرده باشید متوجه خواهید شد که فین در سیستم های برودتی و به طور کلی صنعت کاربرد فراوان دارد. وظیفه ی فین مبدل در دستگاه پکیج دیواری افزایش سطح تماس شعله برای تبادل بهتر حرارت (دما) می باشد.
نکته : جنس آلیاژ فین مبدل از فلز مس می باشد.
مبدل حرارتی دو تقسیم بندی کلی دارد :
که مبدل اصلی خود در دو مدل است :
وظیفه ی این قطعه گرم نمودن آب مدار بسته (رادیاتور) می باشد. این مبدل دارای دو ورودی و خروجی با سایز 4/3 یا همان 5/2 می باشد.
توجه داشته باشید در بعضی ساختمان ها لوله هایی با سایزهای1 اینچ و یا بالاتر در طراحی و اجرا برای مدار گرمایش درنظر گرفته می شود. ما برای این موضوع محدودیتی تعریف نمی کنیم اما در استاندارد دستگاه پکیج دیواری حداقل (کمترین حالت) سایز لوله ی مدار گرمایش (مدار بسته) 5/2 یا ۴/3 می باشد.
وظیفه ی این قطعه این است که علاوه بر گرم نمودن آب مدار بسته (مدارگرمایش)، آب مدار بهداشتی و مصرفی را نیز گرم می کند.
نکته : در مبدل حرارتی دو منظوره 4 اتصال داریم که دو عدد آن با سایز 2/1 برای مدار مصرفی می باشند و دو عدد آن با سایز 5/2 یا 4/3 برای مدار گرمایش می باشند. در واقع 4 ورودی و خروجی داریم.
نکته : اسامی دیگری در بازار برای مبدل اصلی وجود دارد :
وظیفه ی مبدل ثانویه گرم نمودن آب مصرفی (بهداشتی) در زمانیکه کاربر درخواست آبگرم را دارد. جنس مبدل ثانویه از استیل می باشد. اسامی مبدل ثانویه :
به این علت اینگونه نام گذاری شده که دارای صفحات جدا از هم در دو مدار می باشد. در واقع آب مبدل اصلی در یک قسمت (تعدای صفحه) و آب مصرفی (بهداشتی) در سمت دیگر باقی صفحات عبور می کند.
نکته : در مبدل صفحه ای تعداد صفحات بستگی به ظرفیت و قدرت پکیج دارد. (در طراحی درنظر گرفته شده است) و همچنین به مقدار آبگرمی که می تواند تولید کند.
به این علت که با استفاده از آب داغ مدار گرمایش (داخل پکیج) آب مصرفی گرم می شود، نام دیگر مبدل ثانویه مبدل آب به آب می باشد. البته فراموش نشود این تبادل گرمایی دو آب به صورت تماس غیرمستقیم می باشد.
نکته بسیار مهم : در دستگاه هایی که مبدل اصلی دو منظوره مورد استفاده قرار می گیرد دیگری نیازی به مبدل ثانویه در طراحی دستگاه نیست. خاطرنشان می شود امروزه استفاده از مبدل های اصلی دو منظوره در طراحی دستگاه پکیج دیواری منسوخ شده است.
گردش آب داخل مدار گرمایش (رادیاتور، حوله خشک کن حمام و یا کویل آبگرم داکت اسپیلت) و همچنین جبران افت فشار مدار در دستگاه پکیج به عهده ی پمپ می باشد. در ضمن در دستگاه هایی که دارای مبدل ثانویه می باشند در هنگام استفاده از آبگرم مصرفی (بهداشتی) در بخش مربوط به مدار گرمایش مبدل ثانویه چرخش آب حتما توسط پمپ صورت می گیرد. مطالعه مقاله “آموزش تست ترموکوپل” نیز می تواند مفید باشد.
نکته : جالب است بدانید پمپ پکیج دیواری با آبگرم برگشتی از مدار گرمایش خنک و روانکاری می شود. از این روست که فناوری تولید آن در انحصار چند کشور محدود می باشد. حال به تعاریف اطلاعات پمپ می پردازیم:
یک پمپ سیرکولاتور دستگاه پکیج دیواری شامل 8 قسمت زیر می باشد.
نکته : با وجود اینکه بردهای الکترونیکی مانند برد پکیج برق AC را به DC تبدیل می کنند و بسیاری از ارتباطات خود مانند ارتباط با سنسورها را با برق DC برقرار می کنند و همچنین بعضی از قطعات با برق DC کار میکنند اما پمپ پکیج قطعه ای می باشد که با برق 220 ولت AC یا همان برق متناوب (برق شهری) کار می کند، در واقع برد فرمان استارت پمپ را از طریق یک رله اجرا می کند. این قانون در مورد تمامی پکیج ها صادق است.
نکته : در بعضی پکیج ها از پمپ با مدل معروف دانفوس استفاده شده است اگر عدد مثلاً 15-50 را دیدید این عدد 50 حد پمپ می باشد که که می تواند جای آن اعداد 60یا 70 یا 80 نیز باشد. حال با توجه به این تعاریف در اینجا یک سوال پیش می آید و آن اینست:
با توجه به اینکه در دستگاه های با مبدل ثانویه دو مدار داریم :
نکات :
به هر دلیلی و در هر فصلی دمای آب داخل دستگاه پکیج دیواری به کمتر از 7 درجه ی سانتی گراد برسد پمپ دستگاه شروع به کار می کند و اگر دما به کمتر از ۵ درجه ی سانتی گراد برسد علاوه بر پمپ مشعل دستگاه نیز روشن می شود تا زمانیکه دمای آب به 30 درجه سانتی گراد برسد.
به هر دلیلی به مدت 20 الی 24 ساعت پمپ دستگاه هیچ نوع حرکتی نداشته باشد برد دستگاه فرمان روشن شدن پمپ را به مدت 20 ثانیه صادر می کند و پمپ را به چرخش در می آورد.
در زمان نصب و راه اندازی و یا هر زمانی که فشار آب مدار بسته (مدارگرمایش) کم باشد (مثلاً به علت نشتی در رادیاتور یا کویل آبگرم یا آبریزش از دستگاه) با بازنمودن این شیر مدار بسته (گرمایش) را آبگیری می نماییم. رنگ دسته ی این شیر معمولا به دو رنگ است :
نکته : محل قرار گرفتن این شیر معمولاً در بین مسیر ورودی آب سرد دستگاه (آب ورودی قبل از دستگاه تا دستگاه) و مدار بسته (گرمایش) می باشد. به طور معمول هم با قسمت برگشت مدار گرمایش ارتباط دارد.
نکات :
مراحل زیر را طی کنید:
ترمومانومتر فشار و دماسنج می باشد. وظیفه ی ترمومانومتر اندازه گیری دما و فشار مدار بسته (گرمایش) می باشد.
نکته : بهترین فشار مدار بسته مابین 1 الی 5/1 بار می باشد. اما دستگاه می تواند در فشار 5/0 بار الی 5/2 بار کار کند.
نکته : 1bar =14/7psi ==== مثال : 10bar*14/7=147 psi
قطعه ای ساده اما بسیار کاربردی و پراهمیت. وظیفه ی شیراطمینان این می باشد که به هر دلیلی فشار مدار بسته (گرمایش) بیش از اندازه ی تعیین شده گردد این قطعه عمل نموده و با تخلیه ی مقداری از آب مدار بسته (گرمایش) فشار را کم کرده و از آسیب رسیدن به قطعات پکیج جلوگیری می کند.
البته شایان به ذکر است از رسیدن آسیب به قطعات مدار بسته (مدار گرمایش) جلوگیری می کند نه مدار مصرفی (بهداشتی) . فشار عملکرد شیراطمینان در دستگاه پکیج دیواری 3 بار می باشد. محل نصب این قطعه معمولا در مسیر برگشت گرمایش قبل از پمپ سیرکولاتور می باشد.
وظیفه ی این قطعه این است که اگر به هر دلیل فشار مدار بسته (گرمایش) دستگاه به 5/0 الی 4/0 بار یا کمتر رسید عمل نموده و با اطلاع رسانی به برد اجازه ی روشن شدن را به مشعل نمی دهد. محل نصب پرشر سوئیچ آب در مدار بسته (گرمایش) می باشد. این کلید در حالت عادی نرمالی اپن No می باشد. (Normaly open).
وظیفه ی متعادل کردن فشار مدار بسته (مدار گرمایش) که بر اثر تغییرات دمای آب مدار بسته (گرمایش) به وجود می آید به عهده ی منبع انبساط می باشد. محل نصب منبع انبساط در مسیر برگشت گرمایش قبل از پمپ می باشد. منبع انبساط استفاده شده در طراحی پکیج دیواری از نوع منبع انبساط بسته می باشد.
نکته : شلنگ منبع انبساط جزء اجزاء تشکیل دهنده ی منبع انبساط نمی باشد و فقط رابط بین مدار بسته (گرمایش) و منبع انبساط می باشد.
دردستگاه هایی تا ظرفیت kw 26 از منبع انبساط L6 (6 لیتری) و دستگاه هایی بین
kw 26 تا kw 30 از منبع انبساط L 8 (8 لیتری) و در دستگاه های مابین kw 30 تا
kw 40 از منبع انبساط L 10 (10 لیتری) استفاده می شود.
قبل از تخلیه آب مدار بسته (گرمایش) درپوش سروالف را برداشته و سوزن والو را به پایین فشار می دهیم. در این حالت و حین این فشار باید فقط هوا خارج شود .اگر به جای هوا آب خارج شد این بدان معنی می باشد که لاستیک دیافراگم منبع انبساط سوراخ می باشد. حال مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید :
وظیفه ی شیر کنترل قطع و وصل گاز و تنظیم گاز خروجی به دستور برد کنترل می باشد.
این نوع شیرگاز در دستگاه های شمعک دار یا پیلوت دار مورد استفاده قرار می گیرد و فقط در یک حالت قابل تنظیم می باشد. سیت 820 دارای یک بوبین 220 ولت و یک شیرمغناطیسی (قطعات ایمنی) می باشد.
این شیر گاز در دستگاه های بدون شمعک ( ionize) استفاده می شود. این شیرگاز دارای دو عدد بوبین 220 ولت می باشد. در ضمن این بوبین ها از نظر مکانیکی به صورت سری در قطعه قرار گرفته اند. اما از نظر برقی و الکترونیکی موازی می باشند. این شیرگاز نیز فقط در یک حالت قابل تنظیم می باشد. در مقاله “نحوه تست و تنظیم شیر گاز پکیج” به صورت کامل به بررسی تنظیم شیرگاز پکیج پرداخته ایم که مطالعه آن می تواند مفید باشد.
نکته : شیرهای گازی در مدل های مختلفی در بازار وجود دارد که در این مقاله ما فقط به توضیح شیرهای گازی متداول در دستگاه پکیج دیواری می پردازیم.
وظیفه ی این شیر قطع و وصل نمودن گاز و همچنین تنظیم فشار گاز خروجی به مشعل به صورت خودکار و البته به دستور برد دستگاه می باشد. این شیرگاز دارای دو بوبین 220 ولت AC (متناوب) برای قطع و وصل نمودن گاز و یک بوبین 24 ولت DC (مستقیم) برای تنظیم فشار گاز خروجی می باشد. (بوبین مدولار یا ماژولیشن)
برای اندازه گیری فشار گاز شهری در ورودی شیرگاز باید مراحل زیر طی شود:
برای تنظیم شیرگاز مجرای خروجی به مشعل کافیست مراحل زیر را به ترتیبی که گفته شده طی بنمایید :
نکته : ریگلاتور گازی که در گاز شهری استفاده می شود گاورنر نام دارد. در صورتیکه فشار گاز (Max) زیاد بود کافیست بوسیله ی یک آچار مناسب مهره ی برنجی تنظیم گاورنر را خلاف عقربه های ساعت بچرخانید و همچنین در صورتیکه فشار (Max) گاز خروجی از 10 میلی بار کمتر بود این مهره ی برنجی را در جهت عقربه های ساعت می چرخانیم تا به فشار مناسب برسیم.
نکته : به صورت کاملاً تجربی می توان گفت نرمال فشار گاز (Max) 8 میلی بار و فشار گاز (Min) مابین 2 الی 5/2 میلی بار می باشد.
شامل سه قسمت اصلی زیر می باشد:
وظیفه ی مخلوط نمودن هوا و گاز و روشن نمودن آن در سطح مشعل به عهده ی این قطعه می باشد. جنس پره ی مشعل استیل ضد زنگ می باشد. تعداد پره های مشعل در مجموعه مشعل بستگی به ظرفیت دستگاه دارد. هر پره مشعل ظرفیتی در حدود kw2 دارد. به طور مثال : دستگاه kw24 دارای 12 پره مشعل می باشد.
نکته : یک احترق کامل نیاز به دو هوا دارد.
اول : هوای اولیه در ورودی به مشعل
دوم : هوای ثانویه در سطح مشعل
این قطعه دارای یک ورودی می باشد و به تعداد پره های مشعل خروجی دارد. جنس چند راهه معمولا از آلومینیوم می باشد.
جنس این قطعه از برنج می باشد و قطر آن بستگی به نوع گاز مصرفی دارد. در گاز شهری نازل گاز با عدد 120 الی 130 مشخص می شود و در گاز مایع با عدد 70 الی 75 مشخص می شود.
وظیفه ی الکترود جرقه زن ایجاد قوس الکترونیکی با سطح مشعل می باشد. جنس این الکترود از سرامیک یا چینی می باشد که دارای یک هسته فلزی می باشد.
نکته : فاصله ی نوک الکترود جرقه زن تا سطح مشعل در حدود 3 تا 5 میلیمتر می باشد.
وظیفه ی افزایش ولتاژ برای ایجاد قوس الکترونیکی به عهده ی ترانس جرقه زن می باشد. جالب است بدانید این ولتاژ در حدود 12000 الی 20000 ولت می باشد.
وظیفه ی این قطعه تشخیص وجود شعله و اطلاع رسانی آن به برد کنترل می باشد.
مثال این گروه دستگاه های شرکت مگاتل می باشد (گروه Mercury)
دارای دو مدل اصلی می باشد :
در دستگاه های بدون فن مورد استفاده قرار می گیرد و هوای مورد نیاز احتراق از محل نصب تامین می گردد.
در دستگاه های فن دار مورد استفاده قرار می گیرد و هوای مورد نیاز احتراق از بیرون محل نصب تامین می گردد.
وظیفه ی عایق حرارتی جلوگیری از انتقال حرارت به بدنه ی دستگاه و همچنین هدایت حرارت به سمت مبدل می باشد. جنس این عایق ها معمولا از فیبر سرامیکی می باشد که تا دمای 1700 درجه سانتی گراد تحمل دارند . البته شایان به ذکر است دمای عملکرد صحیح 1200 درجه سانتی گراد می باشد.
شامل دو حالت کلی می باشد :
دستگاه های بدوم فن (خروج دود به صورت طبیعی) دو قطعه ی اصلی دارند :
وظیفه ی این قطعه هدایت دود یا محصولات احتراق به سمت دودکش می باشد. در واقع ترکیب هوای سنگین محیط و فشارآوردن به محصولات احتراق برای خروج بهتر دود. در ضمن صفحه ی داخل کلاهک از خروج سریع محصولات احتراق جلوگیری می کند و همچنین در مواقع طوفانی از ورود هوای شدید به داخل مشعل جلوگیری می کند.
در قسمت یو (U) شکل کلاهک تعدیل جریان هوا به سمت داخل کلاهک می باشد و توجه داشته باشید به هر دلیلی در این قسمت به سمت بیرون جریان داشته باشد نشانه ی عملکرد نامناسب دودکش می باشد.
ترموستات حرارتی دود در واقع یک بی مثال است .حال وظیفه ی آن چیست؟ به هر دلیلی محصولات احتراق به درستی از دستگاه خارج نشوند و در قسمت U شکل کلاهک تعدیل دما بالا برود این قطعه عمل نموده و مسیر جریان برق را قطع می کند. دمای عملکرد این قطعه بین 60 الی 70 درجه سانتی گراد می باشد. این کیلد NC نرمالی کلوز می باشد یعنی در حالت نرمال مسیرش باز می باشد.
سه بخش اصلی دارد :
هود : محل جمع آوری محصولات احتراق می باشد و در ضمن فن بر روی هود سوار (بسته) می شود.
فن : قطعه ای که محصولات احتراق را با فشار خارج می کند دارای دو ویژگی مهم کم صدابودن و عملکرد مناسب در دمای بالا می باشد.
اجزای فن :
پرشر دود یا پرشر هوا : وظیفه ی آن کنترل بدون توقف خروج محصولات احتراق می باشد. در روی پرشر دود (پرشر سوئیچ دود) یک میکرو سوئیچ با سه پایه وجود دارد که پایه های 1 و 3 اتصال درست می باشند. در ضمن حائز اهمیت است بدانید سوئیچ دود در حالی که فن هنوز کار نکرده (راه نیوفتاده است) No (کلید عادی باز) نرمالی اپن می باشد.
ونتوری قطعه ای می باشد که فشار مثبت را به فشار منفی تبدیل می کند و از طریق یک یا دو شلنگ به پرشر سوئیچ متصل می شود. درنظر داشته باشید که تعداد شلنگ های رابط بین پرشر سوئیچ و ونتوری بستگی به طراحی دستگاه دارد و سرویس کار مجاز به تغییر تعداد شلنگ ها نمی باشد.
در دستگاه پکیج دیواری وظیفه ی شیر سه طرفه تغییر مسیر مدار گرمایش بین مدار کوتاه (مبدل اصلی تک منظوره به مبدل فرعی «ثانویه») و مدار بلند (مبدل اصلی تک منظوره به مدار رادیاتورها یا کویل و …) نسبت به نیاز مصرف مصرف کننده (کاربر) می باشد. مطالعه مقاله “ویدئو تعمیر شیر برقی پکیج” می تواند مفید باشد.
شیر سه طرفه شامل چهار قطعه ی اصلی می باشد :
نکته : مورد 1 و 2 نیاز به توضیحات ندارند فقط این را بدانیم که موتور محرک برقی با برق 220 ولت (متناوب) کار می کند.
اجزاء مجموعه سوپاپ بالایی شمل موارد زیر می باشد :
لازم به ذکر است که مجموع سوپاپ بالایی برای مدار مصرفی و مجموع سوپاپ پایینی برای مدار گرمایش می باشد. محل نصب شیر سه طرفه معمولا در مسیر رفت گرمایش و یا در بعضی از دستگاه ها در مسیر برگشت گرمایش قبل از پمپ قرار دارد.
وظیفه ی فلوسوئیچ این می باشد که پس از درخواست آب گرم مصرفی توسط کاربر (بازکردن شیرآب گرم) این قطعه عمل نموده و برد فرمان روشن شدن مشعل را می دهد.
فلوسوئیچ دارای پنج بخش می باشد :
این قطعه کاملاً مشابه فلوسوئیچ عمل می کند و وظیفه ی گزارش قطع و وصل شدن آب را به برد برعهده دارد. فرق فلومتر با فلوسوئیچ در اینجاست که این قطعه به طور همزمان با وصل شدن مسیر آب دبی آب سرد ورودی به دستگاه را نیز به برد گزارش می دهد.
نکته : سیم های متصل به فلومتر 3 عدد می باشد.
فلومتر دارای پنج بخش می باشد که در زیر نام می بریم :
نکته : خاطرنشان می شود در دستگاه پکیج دیواری یا از فلوسوئیچ استفاده می شود یا از فلومتر استفاده می شود. در طراحی هیچ دستگاهی به طور همزمان از هر دوی آنها استفاده نمی شود.
سنسور فشار در مسیر آب سرد ورودی به دستگاه متصل می گردد و هنگامی که کاربر نیاز به آبگرم مصرفی دارد و شیر را باز می کند این سنسور به برد کنترل اطلاع رسانی می کند. عملکرد سنسور فشار براساس اختلاف فشار در دو سمت یک دیافراگم می باشد.
به هر دلیلی دمای مدار بسته (گرمایش) بیش از اندازه ی تعیین شده گردد تروموستات حد عمل نموده و فرمان خاموش شدن مشعل را به برد کنترل می دهد. محل نصب این قطعه در مسیر رفت مدار گرمایش در نزدیک ترین محل به خروجی مبدل می باشد.
در دستگاه های ایران رادیاتور مورد استفاده قرار می گیرد و عملکردی مشابه فلوسوئیچ دارد که با باز شدن آب گرم این قطعه عمل نموده و چراغ قرمز روی آن روشن می شود.
وظیفه ی این قطعه تخلیه ی هوای مدار گرمایش به صورت اتوماتیک می باشد. محل نصب ایرونت در مسیر برگشت گرمایش قبل از پمپ می باشد. نکته ی مهم در مورد ایرونت این است که درپوش روی خروجی ایرونت همیشه باید شل باشد و حتما در هنگام نصب این مورد توسط تکنسین باید چک گردد.
ایرونت شامل چهار بخش زیر می باشد :
به هر دلیلی در مدار گرمایش آب نتواند گردش کند این شیر عمل می نماید و آب را در مدار کوتاه در داخل دستگاه در مسیر رفت بعداز مبدل اصلی و مسیر برگشت قبل از پمپ به جریان می اندازد.
وظیفه ی ان تی سی در دستگاه پکیج دیواری اطلاع رسانی لحظه به لحظه ی دمای مدار بسته (گرمایش) و همچنین مدار مصرفی به برد کنترل می باشد. NTC یک نوع مقاومت وابسته به دما می باشد که با افزایش دما مقاومت آن کم می شود.
نکته : PTC سنسور میطی کولر گازی می باشد.
معمولاً در دستگاه پکیج از 2 نوع NTC استفاده می شود ( NTCR و NTCS) که NTCR برای اطلاع دمای مدار گرمایش به برد به کار می رود و NTCS برای اطلاع رسانی دمای مدار مصرفی به کار می رود. محل نصب ان تی سی مدار گرمایش در خروجی مبدل اصلی می باشد و محل نصب ان تی سی مدار آب گرم مصرفی در خروجی مدار مصرفی می باشد. ان تی سی ها از نظر نحوه ی نصب در دستگاه به دو دسته تقسیم می شوند :
نکته: ان تی سی ها در دمای 25 درجه سانتی گراد دارای مقاومت (10کیلو اهم) می باشند.
نکته : به NTC ها ترمیسور نیز گفته می شود.
در صورت جرم گرفتن مبدل حرارتی اصلی ایرادات زیر را می توانیم به ترتیب داشته باشیم :
در صورت جرم گرفتن مبدل و نیاز به اسیدشویی حتما به مشتری این توضیح را بدهید که در انجام این سرویس امکان سوراخ شدن مبدل وجود دارد. در ضمن امکان دارد پس از اسیدشویی مبدل به مقدار کمی به صدا بیوفتد، بنابراین اخلاق حرفه ای حکم می کند این موارد به صورت کامل به مشتری توضیح داده شود.
شامل دو مورد زیر می باشد :
شامل دو قسمت می باشد :
پمپ پکیج دیواری می تواند 12 ایراد پیدا کند که در زیر می بینید :
اگر شیرپرکن ایراد داشته باشد به بررسی 6 مورد زیر بپردازید :
ایرادات مربوط به ترمومانومتر به شرح زیر می باشد که شامل 6 ایراد است :
اگر به پرشرسوئیچ آب شک کردیم در تعمیرات کافیست 7 مورد زیر را مرود بررسی قرار دهیم:
اگر منبع انبساط ایراد داشته باشد این ایرادات شامل 7 مورد است که در زیر به آن اشاره شده:
ایرادات شیر اطمینان در دو بخش بررسی می شود :
الف) خرابی شیر اطمینان :
موارد زیر شامل خرابی شیر اطمینان است :
ب) علت های عمل نمودن شیر اطمینان موارد زیر می باشد :
ایرادات مربوط به Sit 845 شامل 7 مورد زیر می باشد :
در صورت تنظیم نبودن شیرگاز با 9 ایراد زیر برخورد خواهیم کرد :
اگر مجموعه ی مشعل ایراد داشت 6 مورد زیر باید مورد بررسی قرار بگیرد :
اگر الکترودها آسیب دید و یا دستگاه اِرور الکترود داد و یا دستگاه روشن نشد همه ایرادات زیر را داریم که شامل 7 مورد زیر است :
ایرادات محفظه ی احتراق دو مورد زیر می باشد :
ایرادات مجموعه ی خروج محصولات احتراق به دو بخش کلی
دستگاه های بدون فن و دستگاه فن دار تقسیم می شوند که بخش دستگاه های بدون فن خود به دو بخش
تقسیم بندی می شوند که در زیر به همگی اشاره می کنیم. اگر درباره پکیج های فن دار به دنبال اطلاعات بیشتری هستید مطالعه مقاله “پکیج دیواری فن دار” می تواند مفید باشد.
نکته : حداکثر دمای ترموستات 60 الی 70 درجه سانتی گراد می باشد.
ایرادات خروج محصولات احتراق برای دستگاه های فن دار شامل 8 مورد می باشد که در زیر گفته ایم :
اگر در پرشرسوئیچ دود ایراد داشتیم 8 مورد زیر را بررسی نمایید :
ایرادات ونتوری شامل 4 ایراد زیر می باشد :
نکته : در مدار مصرفی اولین قطعه ای که وارد مدار می شود فلوسوئیچ یا فلومتر می باشد.
اگر فلوسوئیچ ایراد داشت 8 مورد زیر را داریم :
1.شکستگی بدنه یا آسیب دیدن بدنه ی برنجی
2.جرم گرفتن شناور فلوسوئیچ که دو حالت دارد:
الف) گیر کردن شناور در حالت قطع مدار (پایین فلوسوئیچ) در این حالت دستگاه روشن نمی شود.
ب) گیر کردن شناور در حالت وصل مدار (بالای فلوسوئیچ) که در این حالت پس از بستن آب گرم مصرفی مشعل کماکان روشن می ماند.
ایرادات مربوط به قطعه ی فلومتر به دو بخش ایرادات مکانیکی فلومتر و ایرادات الکتریکی فلومتر تقسیم می شود که شامل موارد زیر می باشد :
ایرادات مربوط به NTC ها چه مدار گرمایش و چه مدار مصرفی شامل 6 مورد زیر می باشد :
اگر ایرادات مربوط به قطعی مدار توسط ترموستات حد را داشتیم حتما موارد زیر بررسی شود:
کاملا مشابه قسمت الف در کلید ایمنی دود می باشد.
اگر در مسیر شیر سه راهه ایراد و خرابی داشته باشیم شامل موارد زیر است :
اگر در ایرونت قسمت حوضینگ مشکل داشتیم 5 ایراد زیر را بررسی نمایید:
اگر در قسمت بای پاس مشکل داشتیم این قضیه را باید از دو جنبه مورد بررسی قرار بدهیم:
بخش اول خرابی قطعه شامل موارد زیر می باشد :
بخش دوم شامل علل عمل نمودن شیر بای پاس می شود که شامل :
مواردی که در این مقاله راجع به آن صحبت شد تمام اطلاعاتی می باشد که برای تعمیر یک پکیج دیواری لازم است.
حال دو سوال مطرح می کنیم و سپس جواب آن را می دهیم. (ایرادات متداول)
الف) علت بالا رفتن فشار مدار بسته چیست؟
ب) علت سرد و گرم شدن آب گرم مصرفی چیست؟
بنابراین برای رفع هر نوع ایراد پس از اینکه دستگاه رابررسی نمودید اگر طبق ترتیب زیر جلو بروید به راحتی دستگاه پکیج دیواری راه اندازی می شود.
آب : در این قسمت موارد زیر را بررسی کنید :
دود : در این قسمت موارد زیر را بررسی کنید :
گاز : در این قسمت موارد زیر را بررسی کنید :
نکته : موارد بررسی بالا در قسمت ایرادات به صورت کامل توضیح داده شده است.
به ترتیب قطعات زیر وارد مدار می شوند و یا ایراد در آنها باعث ایراد عدم وجود گرمایش
می شود :
یکی از مشکلاتی که معمولا پکیجهای دیواری و زمینی با آن مواجه می شوند، سر و صدای زیاد است. در ادامه سعی شده است تا برخی علتهایی که موجب این آلودگی صوتی در منازل میشود را بازگو کنیم. لازم به ذکر است که اگر در هر صورتی، سر و صدای زیاد پکیج، به گوشتان رسید، در اولین فرصت با نمایندگی یا تکنسینهای مربوطه تماس بگیرید تا تعمیر پکیج دیواری شما را انجام دهند. در صورتی که سر و صدای پکیج را نادیده بگیرید، امکان اینکه هزینه سنگینی را متحمل شوید، زیاد است. اگر درباره علت صدای پکیج به دنبال اطلاعات بیشتری هستید مطالعه مقاله “حل مشکل صدای فن پکیج” را پیشنهاد می کنیم.
اگر با خاموش شدن پی در پی پکیج دیواری و زمینی مواجه شدید و قصد این را داشتید تعمیر پکیج دیواری را انجام دهید به ادامه مطالب توجه کنید.
کاهش یا قطعی آب ورودی: یکی از دلایلی که موجب می شود تا سنسورهای پکیج روشن شوند و به برد دستگاه اعلام خاموشی دهند، فشار کمبود آب است. در اینصورت، آب کافی به مخزن پکیج نمی رسد و در نهایت شعله نیز روشن نخواهد شد. با افزایش فشار آب وردی قادر خواهید بود تا این مشکل را حل کنید.
افت فشار پکیج: اگر آب گرم مصرفی مدت زمان زیادی باز باشد، یا اینکه فشار گاز ورودی کم باشد، منجر خواهد شد تا فشار پکیج کاهش یابد و در نهایت منجر به افت فشار و خاموشی شود. در اینصورت با باز کردن شیر هوا که در زیر دستگاه وجود دارد، هواگیری را انجام دهید تا عقربه فشار سنج بین 1-2Bar قرار بگیرد. در این حالت شیر هوا را ببندید. حالا متوجه خواهید شد که پکیج روشن میشود و مشکل شما حل خواهد شد.
برخی از سوالات رایج:
مشکلات پکیج های گرمایشی در تعمیر پکیج پکیج دیواری چیست؟
آب گرم مصرفی ، دیر گرم میشود - گرم نشدن شوفاژ ها در زمستان
چه نکاتی را رعایت کنیم تا پکیج دچار مشکل نشود؟
سرویس بهموقع پکیج گرمایشی دیواری بهصورت سالیانه - سعی کنید تا در تابستان به مدت 10-15 دقیقه و بهصورت ماهانه پکیج را روی حالت تابستانه قرار دهید و روشن کنید - از آبی بودن رنگ شعله دستگاه در زمان راه اندازی مطمئن شوید تا خیالتان از گردش هوا در پکیج گرمایشی راحت شود.
2 دیدگاه
من به تازگی وارد صنف خدمات پکیج شدم . ممنون بابت این اطلاعاتی که گذاشتین. خیلی از این مطالب رو در هیچ اموزشگاه و سایت و یا جزوه ای نمیشه پیدا کرد . بسیار ممنونم
درود آقای محمدلوی عزیز مطالب علمی بیشتری در سایت قرار خواهیم داد با ما همراه باشید