برای این که مطلب بسیار مهم آموزشی راجع به خروج محصولات احتراق پکیج دیواری فن دار بدانیم، حتماً تعاریف زیر را دنبال کنید.
دستگاه گازسوز، به 4 قسمت تقسیم می شود که در زیر به توضیح آن ها می پردازیم:
این وسایل گازسوز، تجهیزاتی را شامل می شود که تأمین اکسیژن برای احتراق از محل نصب می باشد و همچنین خروج دود نیز در محل نصب می باشد که برای منازل مسکونی به هیچ وجه توصیه نمی شود.
این وسایل گازسوز، تجهیزاتی را شامل می شود که تأمین اکسیژن برای احتراق از محل نصب می باشد و همچنین خروج محصولات احتراق، به صورت طبیعی با دودکش می باشد.
این وسایل گازسوز، تجهیزاتی را شامل می شود که تأمین اکسیژن برای احتراق از محل نصب می باشد و همچنین خروج محصولات احتراق، به صورت اجباری و به کمک یک عدد فن می باشد.
این وسایل گازسوز، تجهیزاتی را شامل می شود که تأمین اکسیژن برای احتراق از خارج محل نصب می باشد و خروج محصولات احتراق، به صورت اجباری و به کمک یک عدد فن می باشد.
این دستگاه ها معروف به احتراق بسته نیز می باشند. (ROOM SEALED)
تفاوت عمده ای که در پکیج دیواری فن دار و پکیج بدون فن مشاهده می گردد در نوع قطر دودکش اين دو است. قطر دودکش در پكيج ديواري بدون فن پانزده سانتی متر است و اين درحالي هست كه ارتفاع دودکش مورد استفاده نيز مي بايستي حتما سه متر تايين گردد در حاليكه قطر دودکش در پکیج های فن دار شش سانتیمتر تايين شده است.
تفاوت عمده و مهم بین پکیج ديواري فن دار و بدون فن نوع و جنس دودکش آن ها است. در نوع پكيج ديواري بدون فن جنس دودکش می بايستي از جنس سیمان باشد و در نهايت نيز داخل ساختمان به کار گذاشته خواهد شد. دودکش در دستگاه فاقد فن باید به حالتي مستقیم و بدون واسطه با هوای آزاد در تماس باشد و به عبارتي راه تنفسی داشته باشد و به هيچ عنوان در معرض باد و کوران شدید قرار نگیرد كه مي تواند علاوه بر صدمه زدن بر پكيج دچار اسيبها و خطرات جدي هم بشود.
برای دستیابی به این خاطر و برای اینکه هدایت كردن گازهای سمی به نحو مطلوب و خوبی صورت پذيرد و در برابر باد و کوران به داخل فضاي خانه باز نگردد، خوب است در انتهای دودکش در پکیج فاقد فن کلاهکی نصب گردد.
در پکیج دیواری فن دار، از یک نوع دودکش فن دار دو جداره استفاده می شود که از یکی هوای احتراق، مکش می شود و از جداره دیگر، محصول احتراق به بیرون دهش می گردد.
نکته جالب: اگر دهانه دودکش روی نمای ساختمان قرار بگیرد، هوای احتراق را به راحتی از اطراف دریافت می کند و محصولات احتراق را تا 3 متری، به بیرون پرتاب می کند؛ که در این صورت، علاوه بر این که هوای تازه و محصولات احتراق با هم مخلوط نمی شوند، مبحث 17 مقررات ملی ساختمان را نیز اجرا کرده ایم.
نکته دیگر این است که پکیج دیواری فن دار را می توان برای ساختمان هایی با فضای محدود و یا دارای درز هوابند نیز استفاده کرد؛ حتی دریچه دودکش پکیج تأمین هوا، در نظر نگرفت. اما یک اشتباه رایج رخ می دهد که از دید مهندسان و کارشناسان محفوظ است و آن این است که روی دستگاه، دریچه ورود هوا است و با باز کردن آن دو دریچه، درست است که محصول احتراق همچنان از دودکش بیرون می رود، اما اکسیژن لازم را از محیط نصب دریافت می کند. درواقع پکیج دیواری نصب شده ما از نوع دستگاه های گازسوز نوع C به حالت B2 تغییر می کند.
نکته مهم این که دستگاه فن دار به هیچ عنوان به ما اجازه نمی دهد سایز دودکش ساختمان را کوچک در نظر بگیریم. این یعنی در صورتی که دودکش پکیج را در داخل دودکش ساختمان هدایت کنیم، قطر دودکش ساختمان باید 150 میلیمتر باشد.
قطر جداره داخلی دودکش 6 سانتیمتر که محصولات احتراق، از این لوله به بیرون هدایت می شود و قطر جداره خارجی، 10 سانتیمتر می باشد که هوای لازم برای سوختن، از بین لوله (6 و 10) وارد می شود.
به هیچ عنوان نباید لوله جدار خارجی را جدا نمود، زیرا در آن صورت، هوای احتراق از محیط نصب دریافت می شود.
نکته: نهایت طول دودکش پکیج فن دار 3.5 متر می باشد با یک زانویی. به ازای هر زانویی90 درجه، یک متر از طول لوله کم می شود. دودکش دو جداره باید با شیب منفی 2 درجه نصب شود. (به علت آب باران و یا سرد شدن دودکش و برگشت آب به سمت فن.)
در زمان های پيش پکیج های ديواري فن دار هنگام کار کردن دارای سر و صدا بودند که اكنون با آمدن نسل نويني از این دستگاه ها، مشکل سر و صدا نيز در آنها حل گشت و به طور كامل بدون صدا و آرام کار می کنند و همين طور مصرف کننده می تواند از این موضوع اطمينان خاطر داشته باشد.
ولي چیزی که تفاوت بین پکیج ديواری فن دار و فاقد فن را بیشتر از پيش نمایان می سازد این است که در نوع فن دار پكيج، دود ناشی از سوخت ماده سوختی یابه عبارت ديگر احتراق از راه فن به دودکش هدایت ميگردد و به این نحو از فضاي مورد نظرمان خارج می گردد.
پكج فن دار برخوردار از قطعه ای به نام فلنج فن هست که با كمك این قطعه هوای تازه وارد محيط شده و دود و گازهای سمي ناشی از احتراق هم به سرعت خارج می گردد. فلنج در قسمت بالای دستگاه تعبیه گشته و قطر خارجی آن تقريباً ده سانتی متر هست. با كمك گرفتن از قطر خارجی که ده سانتی متر مشخص شده هست اکسیژن مورد نياز برای احتراق وارد می گردد و با استفاده از قطر داخلی که چيزي حدود شش سانتی متر است، گازهای سمی و دود ناشی از احتراق نيز به آساني از محيط خارج می شود.
نکته: نصب وسایل گازسوز با مصرف بیش از 1.5 مترمکعب در ساعت در متراژ کمتر از 60 متر مربع و یا مکان های درزبندکامل، ممنوع می باشد مگر این که از یک دریچه مرتبط به فضای آزاد، به اندازه حداقل 15*10 سانتیمتر، در نزدیکی دستگاه استفاده گردد. توجه کنید که تمام آبگرمکن ها و پکیج ها، بالای 1.5 مترمکعب در ساعت مصرف گاز دارند. باید در زیر دریچه هوا، پلاکی نصب شود که روی آن نوشته شده باشد این دریچه مخصوص تأمین هوای احتراق می باشد و به هیچ عنوان مسدود نگردد.
دستگاه پکیج دیواری به صورت معمول، در 4 ظرفیت می باشد:
با توجه به متراژ واحد مورد نظرمان، انتخاب صورت می گیرد.
مشتریان در زمان خریداری دستگاهی كه مناسب برای تولید آب گرم هست، بین انواع گونان آن مردد می شوند و ممكن است در نهايت نيز در انتخابشان دو به شك بمانند، حالا جدا از تعداد برند های گوناگونی که در بازار كنوني وجود دارد در بین اینکه پکیج ديواري فن دار بخرند یا بدون فن هم نمی شود به خوبي تصمیم گیری کرد و در اصل نمی دانند کدام يك از ديگري بهتر است. خب در باره این مسئله چند نوع نکته کلیدی هست که در ادامهي مقاله برايتان شرح می دهیم:
نخست اين كه حجم پکیج را چه داراي فن باشد و چه فاقد فن، با توجه به مساحت ساختمانتان بايد در نظر بگیرید تا استفاده بهینه ای از آن داشته باشید. پکیج های فن دار اغلب با دودکش های دو جداره جهت جلوگیری از ورود گازهای سمی به داخل فضای ساختمان بهتر و مطمئن تر هستند. به همين خاطر انتخاب كردن آن ها ایمن تر است.
پکیج های فن دار به اين دليل كه محفظه بسته هستند، نصب آنها در تراس و بالکن مشکل خاصي ایجاد نمی کند و به لحاظ اینکه قطر دودکش آنها نيز تا حدودي کم بوده است و در حدود پانزده سانتی متر تعيين شده است و همين طور فضا برای داکت آن هم چندان كاربردي و زیاد نیست و به آساني در فضای کوچک هم می شود نصبش كرد و به همين خاطر هم توسط مصرف کننده بیشتر از سايرين مورد توجه قرار می گیرد.
امیدوارم با این مطالب، کمک شایانی به انتخاب صحیح ظرفیت دستگاه متناسب با محیط و همچنین طراحی و اجرای اصولی پکیج دیواری فن دار کرده باشم.