مینی چیلر چیست؟ چیلری کوچک با ظرفیتي اندک (اغلب کمتر از 10تن تبرید) است. دستگاهی جهت تولید آب سرد که مهم ترین كاربرد آن سرمایش آپارتمان های مسکونی است. مینی چیلر در گروه چیلرهای تراکمی است که به واسطه اهمیت بهره برداری و راه اندازی راحت از سیستم های HVAC، کندانسور مینی چیلرها به صورت هواي خنک تولید و طراحی می گردد.
نظير كليه چیلرهای تراکمی، نحوه کار این چیلرهای کوچک، در اصل سیکل تبرید تراکمی بخار (کارنو) است. بر این اساس که بخار مبرد به كمك کمپرسور متراکم گشته و فشار و دمای آن بالا مي رود. سپس گرمای مبرد از راه کندانسور به هوای محیط خارج شده تا تبدیل به مایع گردد. مایع خارج شده از کندانسور، با عبور نمودن از شیر انبساط، افت فشار بالايي می کند. چنان که ميزاني از مایع مبرد، تبخیر گشته و منجر به کاهش يافتن بیشتر دمای مبرد مي گردد. به این شكل مبرد سرد قسمت ورودی به اواپراتور، جریانات آب عبوری را خنک نموده و بعد از تبخیر، دوباره به کمپرسور بر می گردد.
اغلب در مصارفي چون تهویه مطبوع توصيف می گردد؛ به اين دليل که الزامات و ظرفیت دلخواه بيشتر پروژه های صنعتی، به طور معمول متناسب با کارایی این نوع چیلر نيست.
کاربرد مینی چیلرها در تهویه نمودن مطبوع: در پروژه های تهویه مطبوع، اغلب به کارگیری مینی چیلر جهت آپارتمان های مسکونی (به ويژه با تعداد واحدهای كم) مرسوم است. هرچند که در آپارتمان های تجاری و اداری هم در شرایطی امکان بهره برداري از این مدل چیلر ها وجود دارد. در کنار مینی چیلرها از ترمینال یونیت هایی به اسم فن کویل نيز استفاده می گردد که در فضاهای گوناگون هر واحد از ساختمان تعبیه می شوند.
آب سرد تولید شده توسط مینی چیلر از درون لوله های فن کویل ميگذرد و هوای خنک جهت سرمایش فضا را فراهم می کند. سپس پس از جذب نمودن گرمای هوا، آبِ گرم شده نيز به آن برميگردد و به طور مجدد تا دمای استاندارد تهویه كه 7 درجه سانتی گراد است سرد می گردد.
هنگامي که آب سرد تولید شده از مینی چیلر وارد فن کویل ها می گردد، پروسه سرمایش نيز اتفاق می افتد. ولي جهت ایجاد گرمایش در فصل سرما، بایستي متعاقباً جریان آب گرم را به طرف فن کویل ها هدایت كرد. اگر مینی چیلر به طور هیت پمپ طراحی گشته و همچنين تولید شود، اين توانايي را دارد تا آب گرم مورد نیاز براي گرمایش را هم فراهم کند. ولي از یک طرف به خاطر آب و هواي سرد بيشتر شهرهای ایران، مکانیزم هیت پمپ اين توانايي را ندارد آب گرم چندان مناسبی را تولید بکند و از طرف دیگر تولید كردن آبِ گرم توسط این چیلرهاي کوچک، همراه با مصرف نمودن برق همراه خواهد بود؛ به همين خاطر خوب است آب گرم فن کویل ها را از راه پکیج یا از طريق دیگ آبگرم در موتورخانه تولید گردد.
به صورت کلی، شرایط جغرافیایی و اقلیمی مكان پروژه، می تواند در انتخاب نمودن نوع سیستم های گرمایشی و سرمایشی بسيار تأثیرگزار باشد. به عنوان مثال، سیستم های سرمایش تبخیری چون زنت، کولر آبی و ایرواشر اغلب در مناطقی با آب و هوای معتدل چون شهرهای قزوین و تهران کارایی خوبي خواهند داشت، نه شهرهایی که داراي هوایی شرجی هستند یا با کمبود آب رو به رو هستند. ولي مینی چیلر در تمامی شرایط آب و هوايي و اقلیمی، از جمله آب و هوای گرم و خشک یا حتی آب و هواي مرطوب قابلیت استفاده بسيار دارد.
در صورت استفاده نمودن از مینی چیلر در اغلب پروژه های صنعتی، نظير کمپرسورهای نوع پیستونی، در اكثر موارد انتخاب مناسب تری هستند؛ به اين دليل که علي رغم کمپرسورهای اسکرال و روتاری، قابلیت تعمیر ويژه داشته و به اصطلاح یک بار مصرف هم نیستند. به علاوه اين كه این نوع از کمپرسورها را در شرایط کاری گوناگون می توان به کار گرفت.
نخست لازم است كه توصيفي از مینی چیلر آپارتمانی را ادامه دهيم. از آن جا که این نوع از چیلرهای کوچک داراي ظرفیت محدودی نيز هستند، عمدۀ کاربرد آن ها هم در واحدهای مسکونی است از جمله اين ها آپارتمان ها، ملک های خصوصي، ویلاها و… از همین رو در بازارِ انواع سیستم های برودتی و انجام تهویه مطبوع با واژه هایی چون چیلرهاي خانگی یا مینی چیلرهاي آپارتمانی عروف هستند. در حالی که احتمال دارد همین چیلر کم ظرفیت جهت سرمایش یک واحد تجاری یا اداری هم استفاده گردد.
لذا، اصولاً در پروسه تولید مینی چیلر، فقط این شرایط کاری دستگاه است که مشخص کننده است. به این معني که استفاده نمودن از دستگاه ها جهت مصارف تهویه مطبوع است یا براي کاربردهاي صنعتی دارد. در غیر این حالت، تفاوت کاربری پروژه تنها در محاسبه نمودن ظرفیت هاي برودتی دستگاه تاثيرگذار خواهد بود.
در آپارتمان ها و ساختمان هاي مسکونی، اغلب سعی می شود مینی چیلرها را در بالکن یا تراس نصب کرد تا طول لوله کشی فن کویل ها به ميزان قابل توجهي كم يا به حداقل برسد، ولي با توجه به این که رشد جعیت در شهرها زياد شده و اغلب آپارتمان های كنوني فضای اندكي دارند، اغلب فضای تراس جوابگوی نصب این مدل از چیلر کوچک نيست. در چنین مواردی دستگاه بر روی پشت بام آپارتمان نصب می گردد.
از سويي به خاطر این که اغلب مینی چیلرها از نوع هوا خنک كننده هستند و به حریمی براي عبور جریان هوای کافی نیازمند هستند، نصب نمودن آن در بيشتر تراس ها با ايراداتي مواجه می شود، مگر این که فضای کافی مورد نيازتان وجود داشته باشد. در ضمن صدای دستگاهی که در بالكن آپارتمان قرار گرفته می تواند برای ساکنین به نوعي آزاردهنده باشد. در کل فضای نصب نمودن این نوع از چیلرها یکی از چالش های موجود در این سیستم در ساختمان های مسکونی و منازل است و این مورد یکی از دلایل مهمي است که بمنجر شده است در ساختمان های بزرگ، استفاده كردن از چیلر مرکزی به مرور زمان رایج تر باشد.
همچنين در کاربردهای صنعتی هم اغلب گاهی نیازمندي خط تولید به برودت، محدود است که این موضوع منجر به ورود مینی چیلر ها به حيطه صنعت هم شده است، به همین جهت است كه در بازار، اغلب مواقع از واژه مینی چیلر صنعتی براي اين وسيله استفاده می شود. در شرایطی نيز به طور معمول تفاوت چندانی بین نوع آپارتمانی و همچنين صنعتی آن وجود ندارد.
البته در بيشتر پروژه های صنعتی، ميبايستي كه کارفرمایان، اطلاعات و داده هاي دقیق تری از پروژه خودشان را در اختیار شخص طراح یا همچنين براي تولید کننده قرار دهند تا سازنده نيز به راحتي بتواند تطبیق شرایط کاری مینی چیلر با پروسه مورد نظرخودش را به خوبي رعایت بكند و خوب است به این جهت مهندس یا شخص تکنسینی که شناخت ويژه و کاملی نسبت به مراحل تولید یا مراحل فنی پروژه دارد با طراح یا شخص سازنده چیلر کوچک، در ارتباط باشد.
چكيده:
لازم به ذکر است که در چیلرهای کوچک با كاربرد صنعتی اين امکان وجود دارد كه با توجه به شرایط کاری دستگاه و كاربردي كه دارد، تغییری در مشخصات فنی دستگاه و همچنين ويژگي هاي آن اعمال شود. به طور مثال خوب است بدانيد كه همان طور که پیش از این هم گفته شد، احتمال دارد به جای استفاده كردن از کمپرسور روتاری یا به عبارت ديگر اسکرال از کمپرسور پیستونی بهره برداري مي شود یا با در نظر گرفتن میزان حساسیت در توليد و همچنين فرایند پيش از تولید در پروژه صنعتی مورد نظر، نوع کنترلر دستگاه (PLC) تغییر پيدا مي کند. علاوه بر آن اين که مینی چیلر صنعتی مي بایستی قابلیت و همچنين کارکرد ويژهاي را در فصول سرد مثل زمستان داشته باشد.