هدف از ارائه توضیحات مزایا و معایب پکیج کمک به شما در انتخاب سیستم گرمایش (تهویه و بهداشتی) مناسب با دارایی و نیازهای فردیتان می باشد . البته برخی از عوامل مهم را باید در نظر گرفت به عنوان مثال :
آیا سیستم گرمایش شما نیاز به تأمین آب گرم تعدادی حمام را دارد؟
برای مقایسه هزینه ها به دنبال برچسب های رتبه بندی انرژی می باشید؟
سرویس و نگهداری و تعمیرات سالهای آینده برایتان مهم است؟
آیا وزن دستگاه و فضای مورد نیاز برایتان مهم است؟
بساری از مسائل دیگر که برای انتخاب سیستم گرمایشی نیز باید در نظر گرفته شود. برای اینکه بتوانیم به راحتی مقایسه داشته باشیم، برای انتخاب سیستم گرمایش به یکسری مفاهیم نیاز داریم که در زیر به طور کامل به توضیح آنها پرداخته ایم.پس از توضیح موارد زیر به توضیح کامل مزایای پکیج و همچنین معایب پکیج دیواری می پردازیم.اگر هنوز به خوبی نمی دانید پکیج گرمایشی چیست و چگونه کار می کند مطالعه مقاله “نحوه عملکرد پکیج گرمایشی” می تواند مفید باشد.
پکیج چیست (what is package)؟
پکیج یعنی چه؟ پکیج ظرف بسته ای است که در آن مایعات (به طور کلی آب) گرم می شود. مایع گرم شده برای استفاده در فرآیندهای مختلف یا برنامه های گرمایش از پکیج خارج می شود، از جمله گرمایش آب، پخت و پز و بهداشت. پکیج دیواری در فضای زندگی ما گرما و راحتی خانه را به همراه دارند. برای آشنای با مزایا و معایب پکیج تعریف دیگ بخار و موتورخانه بسیار مهم است.
دیگ های بخار گازی سنتی (پکیج) برای گرم کردن ساختمان به علاوه جریان آب داغ و همچنین گرمایش آب در یک مخزن خارجی یا یکپارچه در دسترس هستند.
دیگ بخار ظرف بسته ای است که در آن مایعات (به طور کلی آب) گرم می شود. مایع لزوما جوش نمی زند. مایع گرم یا بخار شده برای استفاده در فرآیندهای مختلف یا برنامه های گرمایش از دیگ بخار خارج می شود، از جمله گرمایش آب، گرمایش مرکزی، تولید برق مبتنی بر دیگ ، پخت و پز و بهداشت. مخزن تحت فشار دیگ بخار معمولاً از فولاد (یا فولاد آلیاژی) یا از لحاظ تاریخی از آهن ساخته شده است.
از فولاد ضد زنگ ، به ویژه از انواع آستنیتی، در قسمت های مرطوب دیگهای بخار به دلیل خوردگی و ترک خوردگی ناشی از تنش استفاده نمی شود. با این حال ، غالباً از فولاد ضد زنگ فریتیک در بخشهایی که در معرض آب جوش قرار نمی گیرند ، استفاده می شود و دیگهای بخار پوسته فولاد ضد زنگ با حرارت برقی تحت “بخشنامه تجهیزات فشار” برای تولید بخار برای دستگاههای ضدعفونی کننده و ضد عفونی کننده مجاز هستند.
موتورخانه چیست؟
یک اتاق یا فضا در ساختمان برای تجهیزات مکانیکی و تجهیزات الکتریکی مرتبط با دیگ آب گرم ،دیگ بخار، سیستم های سرمایشی و آبرسانی می باشد. اتاق مکانیکی، دیگ بخار یا اتاق کارخانه، اتاق یا فضایی در ساختمان است که به تجهیزات مکانیکی و تجهیزات الکتریکی مرتبط با آن اختصاص دارد ، در مقایسه با اتاقهایی که برای سکونت و نگهداری انسان در نظر گرفته شده است.
تا زمانی که یک ساختمان توسط یک کارخانه گرمایش متمرکز سرویس دهی نشود ، اندازه اتاق مکانیکی معمولاً متناسب با اندازه ساختمان در نظر گرفته شود. یک ساختمان یا خانه کوچک ممکن است حداکثر یک اتاق کمکی داشته باشد اما در ساختمان های بزرگ اتاقهای مکانیکی می توانند از اندازه قابل توجهی برخوردار باشند، اغلب به چندین اتاق در ساختمان نیاز دارند و یا حتی یک یا چند طبقه کامل را اشغال می کنند.
مزایای پکیج:
اگر بخواهیم از نظر هزینه تهیه، اجرا و راه اندازی، یک سیستم گرمایشی را در نظر بگیریم، پکیج هزینه بسیار کمتری نسبت به یک سیستم مرکزی (موتورخانه) دارد.
میزان بازدهی پکیج دیواری، نسبت به مصرف سوختی که دارد، واقعاً قابل مقایسه با یک سیستم مرکزی نیست.
پکیج دیواری، این قابلیت را دارد که شما برای تهیه یک محیط سیستم کوئل داکت اسپیلت و یا فن کوئل و … طراحی کنید. شما حتی می توانید از آب گرم پکیج برای کوئل آب گرم هواساز اتاق های کیلین روم نیز استفاده کنید.
هزینه اجرای پایین و نصب بسیار راحت دستگاه پکیج نسبت به سیستم مرکزی.
اگر شما پکیج دیواری را با دیگ های آبگرم قدیمی و غیر متراکم مقایسه می کنید ، مزیت اصلی آن وزن است. تجهیزات سیستم مرکزی سنگین است و مجبور هستید که برای نصب از چندین نفر استفاده کنید ، در حالیکه پکیج دیواری را یک نفر می تواند نصب کند.
پکیج دیواری دارای مدلهای چگالشی هستند که خیلی سنگین نیستند تا بتوانند روی دیوار آویزان شوند و در ضمن از بازده استاندارد بالایی برخوردار هستند.
مزیت آشکار یک پکیج دیواری نسبت به سیستم مرکزی این است که در ارتفاع قرار دارد و از مشکلاتی مانند سیل در معرض خطر کمتری قرار دارد.
در بیشتر موارد ، برای تعمیر پکیج دیواری مدت زمان زانو زدن سرویسکار برای سرویس تقریبا صفر می باشد ، در ضمن هنگام سرویس حوادث تعمیر به حداقل می رسد ، زیرا بیشتر اجزا در سطح قفسه سینه قرار دارند.
هزینه های تعمیرات و نگهداری پکیج دیواری بسیار کمتر از سیستم مرکزی می باشد و همچنین زمان تعمیر آن نیز بسیار کم است.
همانند سیستم مرکزی، نیازی به این ندارید که یک تکنسین تأسیسات حتما برای شروع فصل، سیستم شما را راه اندازی کند و هزینه هایی به شما تحمیل شود. علاوه بر صرفه جویی در زمان، با استفاده از یک کلید ساده، اگر بگذارید روی حالت خورشید، می رود حالت تابستانه و اگر بگذارید روی حالت برفک، می رود روی حالت زمستانه.
دستگاه پکیج به دلیل وجود سنسورهای فراوان، از امنیت کافی برخوردار است و می تواند دمای آب را در هر حالتی مصرفی و گرمایش لحظه به لحظه گزارش دهد.
آب مایه حیات است و باید به این نعمت الهی توجه فراوان کرد. متأسفانه در سیستم گرمایش مرکزی، در هنگام تغییر فصل یا تعمیرات سالانه، مقدار زیادی خدر رفت آب داریم که در دستگاه پکیج دیواری، به هیچ عنوان این هدر رفت را نداریم.
پکیج دیواری، دستگاهی می باشد که برای یک واحد مستقل در نظر گرفته می شود؛ یعنی ما اختیار کامل داریم، دمای واحد و دمای آب مصرفی را تنظیم کنیم.
فضای مورد نیاز پکیج بسیار کم است؛ در حد یک آبگرمکن و به راحتی می توان در گوشه آشپزخانه یا بالکن و یا حتی داخل یک کابینت جانمایی کرد.
پکیج مانند سیستم مرکزی به یک فضای بزرگ نیاز ندارد.
قابلیت نشان دادن هر مشکلی را در هر لحظه از شبانه روز دارد. به این نحو که همواره اگر برای سیستم گرمایشی شما مشکلی پیش بیاید، بر روی صفحه نمایشگر (LED) که روی قاب پکیج گرمایشی وجود دارد، بر اساس کد خطای تعریف شده در دفترچه راهنما، مشخص خواهد شد.
عملکرد بسیار کم صدای پکیجهای گرمایشی به نسبت سایر سیستمهای مرکزی مانند موتورخانهها. این قابلیت موجب خواهد شد تا آرامش کافی در آپارتمان شما به وجود بیاید و بهصورت دائمی با صدای زیاد، مورد اذیت قرار نگیرید. همچنین این نکته را مورد توجه قرار دهید که اگر پکیج صدای زیادی تولید کند، حتماً دچار مشکل شده و باید در اسرع وقت با تکنسین متخصص در این زمینه تماس بگیرید.
کوتاه شدن مسیرهای لولهکشی در منازلی که از پکیجهای گرمایشی به جای موتورخانه استفاده میکنند. این قابلیت موجب میشود که همواره انرژی کمتری هدر برود و در نهایت موجب صرفهجویی در هزینه خانوار خواهد شد. همچنین اگر لولهکشی کوتاه باشد، در صورت ترکیدن یا نشتی لوله پکیج، تمام ساختمان دچار مشکل نخواهد شد.
این مطالب که ذکر شد، راجع به مزیت های پکیج بود و چون قرار ما این بود که از مزایا و معایب پکیج به صورت همزمان صحبت کنیم، در زیر به تعدادی از معایب پکیج هم اشاره می کنیم. امیدوارم در تصمیم گیری، بهترین کمک را کرده باشم.
معایب پکیج
اولاً پکیج یک فضایی را داخل آشپزخانه یا محل نصب اشغال می کند.
در محلی که پکیج دیواری نصب می شود، رطوبت هوا و همچنین اکسیژن هوا کاهش می یابد؛ بنابراین برای افراد کهنسال و خردسال ممکن است زیان بار باشد.
اگر به هر دلیلی دودکش خروجی بین دستگاه و محل خروج نشت پیدا کند و محصولات احتراق در فضای اطراف پخش شود، سریعاً خطر مرگ در پی دارد.
حد مشخصی خروجی داریم ،به عنوان مثال ، اگر سه نفر به طور همزمان شیرهای اتاق های مختلف را باز کنند ، فشار آب به طور چشمگیری کاهش می یابد. به این دلیل که پکیج دیواری از مزیت مخزن آب پشتیبان برای تأمین این سطح تقاضا برخوردار نیست. بنابراین خصوصیات بزرگتر با ساکنان زیاد ممکن است برای دیگ های آبگرم سنتی که دارای یک مخزن آب نیز هستند بهتر باشد.
پکیج های دیواری چگالشی برای کار کردن به تراشه های پیچیده و ابزارهای الکترونیکی نیاز دارند. اگر همه چیز اشتباه باشد ، صورتحساب تعمیر پکیج دیواری معمولاً گرانتر از دیگهای آبگرم سنتی می شود . همچنین پکیج دیواری چگالشی به زمان بیشتری برای تعمیر نیاز دارند. این به نوبه خود باعث افزایش هزینه های کار می شود ، زیرا بیشتر مهندسان این دستگاه ها با نرخ ساعتی کار می کنند.
از آنجا که پکیج دیواری آب خود را مستقیماً از شبکه آب می گیرد و نه مخزن آب ، ممکن است متوجه شوید که برای پر کردن حمام به زمان بیشتری نسبت به دیگ آبگرم سنتی نیاز دارد.
یکی از بزرگترین معایبی که معمولاً پکیجهای دیواری دارند، این است که در مقایسه با سیستمهای مرکزی مانند موتورخانهها، دارای عمر کمتری هستند. این عیب پکیجهای گرمایشی، میتواند باعث شود که کاربران در هنگام انتخاب این دستگاه، سایر مزایای پکیج را نادیده بگیرند.
یکی دیگر از مهمترین معایب پکیج، این است که این سیستمهای گرمایشی، معمولاً برای فضای خیلی بزرگ مناسب نیستند. به طور مثال اگر آپارتمان شما بالای 300 متر، متراژ داشته باشد، معمولاً این سیستم گرمایشی جوابگوی منزل شما نخواهد بود و موجب کارکرد پکیج با حداکثر توان و کاهش طول عمر این دستگاه میشود.
پکیجهای دیواری به نسبت سایر سیستمهای گرمایشی، دارای حساسیت بالاتری هستند و ممکن است بارها به مشکل بخورند. دلیل اصلی آن، وجود سنسورهای زیاد در این سیستمها است که موجب میشود بهصورت سالیانه سرویسهای دورهای را انجام دهید.
یکی دیگر از معایب پکیج در مقابل مزایای بیشمار آن، لانه کردن پرندگان بر روی دودکش پکیج است. معمولاً افرادی که پکیج را در تراس یا بالکن منزل خود نصب میکنند، پرندگان روی دودکش خروجی، لانه میسازند و موجب انسداد دودکش یا به اصطلاح، خفگی پکیج میشوند.
حساس و تخصصی بودن نحوه نصب دودکش پکیج (دارای یک مسیر افقی یا بهصورت عمودی تا پشت بام). این مسئله، یک کار کاملاً تخصصی است و به همین دلیل نیاز دارید تا از تکنسین مجرب در این زمینه، راهنمایی بگیرید.
پکیج دیواری حرارت مرکزی و آب گرم شما را تأمین می کند. بنابراین اگر دستگاه از کار بیفتید ، آب گرم و گرمایش مرکزی همزمان هر دو قطع خواهند شد . این در صورتی است که دیگهای آبگرم سنتی فقط شما را از طریق گرمایش مرکزی تأمین می کنند. دیگ آبگرم جداگانه (منبع کوئلی) آب گرم شما را تأمین می کند. بنابراین با دیگهای آبگرم سنتی فقط ممکن است در زمانهای مختلف دچار قطعی آب گرم یا قطعی گرمایش مرکزی شوید.
برای اینکه سیستم پکیج بخوبی کار کند، خانه یا ملک شما باید فشار آب شبکه خوبی داشته باشد. قبل از نصب پکیج ، فشار کافی آب را بررسی کنید. اگر فشار آب ساختمان کم یا زیاد باشد، به راحتی می تواند در عملکرد پکیج ما ایراد بیندازد.
در صورتی که قطعات مداربسته دچار ایراد شود و یا کاربر اشتباهی شیر پرکن را کاملاً نبسته باشد، شیر اطمینان پکیج در محل تخلیه آب اضافی مدار پکیج را انجام می دهد. حال اگر کسی در محل حاضر نباشد، کل محیط را آب بر می دارد و علاوه بر خیس شدن و امکان زمین خوردن در شب، احتمال قوی برق گرفتگی وجود دارد.
پکیج داخل بالکن می تواند سرپناهی برای پرندگان شود و متأسفانه علاوه بر این که به احتمال زیاد موجب مرگ آن حیوان می شود، می تواند محیط بالکن را به شدت غیر بهداشتی کند، حتی مشاهده شده ساس در منزل استفاده کننده افتاده است.
پکیج وقتی نیاز به تعمیر دارد و مثلاً یکی از ایرادهای عمده اش این است که آبریزش دارد، احساس خوشایندی به ما نمی دهد زیرا معمولاً در داخل آشپزخانه و لوازم تمیز و حساس خانم ها می باشد و می تواند به کابینت های از جنس MDF به راحتی آسیب بزند.
در قسمت بالا سعی شد تا مهمترین لیست مزایا ومعایب پکیج دیواری را بیان کنیم. توصیه میشود اگر قصد خرید پکیج گرمایشی را دارید، به مطالب بالا توجه کنید. زیرا لازمه خرید این دستگاهها، اطلاع کافی از مزایا و معایب آن است تا بتوانید با دید درست در مورد خرید نوع پکیج گرمایشی خود تصمیمگیری کنید.
کارایی پکیج های گرمایشی در طول فصول مختلف سال
لازم به ذکر است که پکیجهای گرمایشی در تمامی فصول سال، کار میکنند و هرگز بدون استفاده نخواهند بود. این سیستم گرمایشی، در تابستان و بهار که هوا گرم است، تنها وظیفه گرمایش آب مصرفی را دارد که خیلی بهتر از آبگرمکنهای قدیمی و با ایمنی بالا، این کار را انجام میدهد.
علاوه بر این، در فصل پاییز و زمستان که هوا سردتر میشود، پکیجهای گرمایشی علاوه بر گرمایش آب مصرفی، رادیاتورها و شوفاژها را نیز گرم میکنند که موجب خواهد شد تا با مصرف انرژی خیلی پایین، محیط مناسبی را جهت زندگی داشته باشید.
نکات مهم جهت نگهداری صحیح پکیج
در قسمتهای قبلی سعی شد تا مزایا و معایب پکیج بهصورت خلاصه شرح داده شود. نکته لازم به ذکر در این زمینه، این است که هر وسیلهای نیاز به نگهداری دارد و در صورت عدم رفتار صحیح با پکیج گرمایشی، دیگر خبری از مزایای ارزشمند آن نخواهد بود و شما را با مشکل جدی روبهرو خواهد کرد.
به همین دلیل توصیه میشود تا بهصورت سالیانه یا هر شش ماه یکبار (در صورت وجود املاح زیاد در آب منطقه زندگی شما) پکیج گرمایشی خود را سرویس کنید. علاوه بر این برای سرویس پکیج دیواری، همواره سعی کنید تا با تماس با تکنسین مجرب، این کار را انجام دهید تا دچار هزینههای مضاعف مالی در این زمینه نشوید.
برخی از سوالات رایج:
معایب پکیج
پکیج یک فضایی را داخل آشپزخانه یا محل نصب اشغال می کند. - در محلی که پکیج دیواری نصب می شود، رطوبت هوا و همچنین اکسیژن هوا کاهش می یابد؛ بنابراین برای افراد کهنسال و خردسال ممکن است زیان بار باشد. - اگر به هر دلیلی دودکش خروجی بین دستگاه و محل خروج نشت پیدا کند و محصولات احتراق در فضای اطراف پخش شود، سریعاً خطر مرگ در پی دارد.
مزایا پکیج چیست؟
هزینه اجرای پایین و نصب بسیار راحت دستگاه پکیج نسبت به سیستم مرکزی. - میزان بازدهی پکیج دیواری، نسبت به مصرف سوختی که دارد، واقعاً قابل مقایسه با یک سیستم مرکزی نیست. - هزینه های تعمیرات و نگهداری پکیج دیواری بسیار کمتر از سیستم مرکزی می باشد و همچنین زمان تعمیر آن نیز بسیار کم است.