برای تعمیرات موتورخانه شوفاژ ابتدا چندین قطعه اصلی را بررسی و چک می کنیم. در بیشتر موارد ایرادات عملکرد موتورخانه در این قطعات می باشد.
تعمیر موتورخانه و تعمیر پکیج ، کاملاً تخصصی می باشد و باید توسط یک تعمیرکار حرفه ای صورت گیرد. تعمیرکار ابتدا به تشخیص عیب موتورخانه می پردازد و سپس تعمیرات آن را انجام می دهد. موتورخانه از قطعات زیادی تشکیل شده است. وظیفه اصلی موتورخانه این است که سوخت را به حرارت و آتش تبدیل کند. تنظیم نمودن مقدار حرارت و آتش توسط مشعل صورت می گیرد.
خرابی موتورخانه در اکثر مواقع به علت خرابی مشعل و پمپ ها می باشد. البته قطعات دیگری همانند دیگ ، کلکتور ، منبع دو جداره و … دچار خرابی و نقص می شوند. اما خرابی این قطعات کاملاً واضح می باشد و یک فرد عادی هم خرابی آن را متوجه می شود. در حالیکه خرابی مشعل و پمپ کاملاً تخصصی می باشد و نیاز به تشخیص تعمیرکار حرفه ای دارد.
مشکلات زیادی برای موتورخانه بوجود می آید . در ادامه برخی از رایج ترین و متداول ترین مشکلات موتورخانه و روش های رفع این مشکلات را بررسی می کنیم.
سرد شدن آب به ویژه در زمان های اوج مصرف ، از مشکلاتی است که اکثراً با آن درگیر هستند. برای رفع این مشکل پمپ برگشت آب گرم را چک می کنیم. چنانچه پمپ آب گرم سالم بود ، رسوبات اطراف کویل ها را بررسی می کنیم. اگر کویل ها رسوب کرده بودند ، با روش های مناسب به پاک کردن رسوبات اقدام می کنیم.
سه نوع پمپ برای یک ساختمان به کار برده می شود. پمپ های تحت فشار آب سرد ، پمپ های گردش شوفاژ و پمپ های برگشت آب گرم از انواع پمپ های به کار رفته می باشند. برای تعمیرات موتورخانه باید عملکرد این سه پمپ و تجهیزات وابسته به آنها بررسی شود. زیرا کوچکترین اختلالی در این پمپ ها عملکرد شوفاژخانه را دچار مشکل می کند. پس از بررسی پمپ ها و رفع ایراد احتمالی آنها ، به روغن کاری پمپ شوفاژ اقدام نمایید.
اگر پمپ قابل تعمیر نباشد باید تعویض شود. بعضی از پمپ های خارجی به علت پرسی بودن امکان تعمیر ندارند و بایستی تعویض شوند. چنانچه ایراد از دینام پمپ باشد ، باید به تراشکاری و سیم پیچی دینام اقدام شود. در برخی موارد سیم پیچی و تراشکاری فایده ای ندارد و باید دینام تعویض شود.
ترموستات سبب تنظیم دمای گردش آب در پمپ برگشت شوفاژ می شود. ترموستات دیگر ، ترموستات مستحرق می باشد که تنظیم دمای آب را به کمک عملیات روشن و خاموش کردن مشعل انجام می دهد. دمای ترموستات دیگ را در فصل سرما روی 60 تا 75 درجه و در فصل گرما روی 45 تا 60 درجه تنظیم نمایید. البته دمای بیش از اندازه سبب مصرف بیشتر انرژی و استهلاک موتورخانه می گردد.
چنانچه مشعل موتورخانه خاموش شده باشد باید در تعمیرات موتوخانه به بررسی دلیل خاموش شدن آن و رفع ایراد آن پرداخت. دلایل زیادی می تواند موجب خاموش شدن مشعل شده باشد. بنابراین با خاموش شدن مشعل باید به سرویس کلی مشعل گازی اقدام نمود.
از دیگر مشکلات رایج در موتورخانه سوراخ شدن منبع موتورخانه می باشد. در صورتی که تعمیرکار تشخیص دهد با جوشکاری مشکل رفع می گردد ، به جوشکاری محل سوراخ شده اقدام می کنند و در صورتی که سوراخ شدگی به صورت پوسیدگی های بخش زیادی از منبع باشد باید منبع تعویض گردد.
دیگ های موتورخانه در دو نوع دیگ های پره ای و دیگ های فولادی می باشند. در دیگ های پره ای در صورت خرابی ، پره های خراب را تعویض می کنند و در صورتی که تعداد پره های معیوب زیاد باشند کل دیگ را عوض می کنند. اما در دیگ های فولادی در صورت خرابی کلاً دیگ باید تعویض گردد.
کلکتور به دلایل مختلفی مانند زنگ زدگی سوراخ می شود. در تعمیرات موتورخانه ، اگر سوراخ و حفره کلکتور کوچک باشد آن را به صورت تکه ای تعمیر و اگر سوراخ و حفره های کلکتور زیاد باشند به طور کلی آن را تعمیر می کنند.